De Europese aandelenbeurzen deden woensdagochtend een stap terug na de stijging van een dag eerder. Op Beursplein 5 verwerkten beleggers de resultaten van KPN. Ook keerde jeneverproducent Lucas Bols terug naar het Damrak.

“De beurzen bewegen mee met de olieprijzen en die gaan na de recente opleving weer omlaag. De markten zijn in een korte tijd ook wel flink opgeveerd en we hikken nu een beetje tegen de hoogtepunten aan. Verder is men benieuwd hoe het politieke spel rond de Griekse schuldenkwestie zich gaat voltrekken”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent lager op 452,34 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 671,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,2 tot 0,6 procent.

Telecommer KPN stijgt

KPN was koploper in de AEX met een plus van bijna 2 procent. Het telecomconcern heeft het volgens marktkenners in het vierde kwartaal beter gedaan dan verwacht, maar de resultaten tonen wel aan dat de markt nog steeds zwaar is.

KPN wist de opbrengsten, geschoond voor eenmalige effecten, op peil te houden op 2,07 miljard euro. Onder de streep resteerde nog wel een verlies van 37 miljoen euro, maar dat was wel twee derde kleiner dan een jaar eerder.

De brutowinst (ebitda) voor eenmalige posten ging met 3 procent omlaag tot 669 miljoen euro. KPN verwacht dat dit resultaat zich tegen eind 2015 zal hebben gestabiliseerd. Afgelopen jaar hield topman Eelco Bok steeds vol dat de resultaten al eind dit jaar zouden stabiliseren, maar dat is vooralsnog alleen met de omzet gelukt.

SBM verliest na bericht klokkenluider

SBM Offshore, dat nabeurs de resultaten bekendmaakt, was de grootste daler in de AEX met een verlies van ruim 4 procent. Volgens Vrij Nederland heeft de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie in de afgelopen jaren bewust feiten achtergehouden over corruptie binnen het bedrijf.

Het weekblad baseert het artikel op documenten en bandopnamen die in het bezit zijn van voormalig SBM-medewerker Jonathan Taylor. Hij werkte bijna tien jaar als jurist bij het bedrijf uit Schiedam. SBM heeft alle beschuldigingen tegenover VN 'ten sterkste' ontkend. Het bedrijf wilde niet in detail op de aantijgingen ingaan omdat er een juridische procedure loopt tegen Taylor. SBM beschuldigt hem van chantage.

De dienstverlener schikte vorig jaar met het OM voor 192 miljoen euro en voorkwam daarmee vervolging wegens corruptiepraktijken in onder meer Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië. In Brazilië loopt nog een onderzoek naar betalingen van smeergeld tussen SBM en staatsoliebedrijf Petrobras. SBM vond daar in een eigen onderzoek geen bewijs voor. Volgens Taylor blijft de ware aard en omvang van de corruptie verborgen door de schikking.

Bols knallend van start

Drankenproducent Lucas Bols kende een succesvolle terugkeer naar de beurs. Het aandeel van het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh noteerde op 16,20 euro.

De aandelen Bols werden voor 15,75 euro in de markt gezet. Een directe verwijzing naar het geboortejaar van de vroegste voorloper van het bedrijf: 1575. Een mooie, maar toevallige ontwikkeling, stelde topman Huub van Doorne.

Nog toevalliger was de eerste koers na opening van de handel: 16,52 euro. In 1652 werd de naamgever van het huidige bedrijf, Lucas Bols, geboren. Hij is de man die van Bols een grootmacht in jeneverland maakte.

Louis Vuitton in de plus

In Parijs werd Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) ruim 5 procent meer waard. De Franse producent van luxegoederen heeft zijn verkopen vorig jaar weten op te voeren naar nieuwe recordniveaus. De Duitse lampenfabrikant Osram klom meer dan 3 procent in Frankfurt na beter dan verwachte resultaten.

De euro was 1,1438 dollar waard, tegen 1,1470 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 3 procent naar 51,51 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper en kostte 56,78 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl